Čím je brazilská káva tak výjimečná?
Jak již název napovídá, brazilská káva pochází z Brazílie. Jihoamerický stát se řadí mezi nejvýznamnější, největší a nejkvalitnější producenty kofeinového nápoje, a to konkrétně odrůdy arabiky. Za své pěstitelské úspěchy mohou poděkovat třem podnebným pásmům, které se rozpínají přes celé území Brazílie – mírný, subtropický a tropický. Tradice pěstování kávy v tomto státě sahá do dávné historie. Některé zdroje uvádějí, že první dochované zmínky pochází z počátku 18. století. Ročně dokážou vypěstovat až 2,8 milionů tun kávy, z toho až polovinu zkonzumuje samotná Brazílie. Třetina celkového množství kávy pochází z latinskoamerického státu.
Brazílie díky kávě podporuje lokální zemědělství. Až třičtvrtě z celkového množství brazilské kávy pochází od lokálních mini pěstitelů. Jak je již výše zmíněno, Brazílie se zaměřuje především na arabikové kávové plantáže, té ale existuje mnoho poddruhů – např. Bourbon či Maragogip. Plantáže jsou bez zastínění, díky silnému slunci kávové plody dozrávají rovnoměrně. Vysoká kvalita kávy je dána také důkladnému třídění po sklizni dle velikosti nebo měkkosti.
Brazilská káva se odlišuje od své kávové konkurence svou chutí, barvou i konzistencí. Zrna jsou měkká s chutí velmi jemnou a nasládlou až oříškovou či čokoládovou. Liší se především oblastí pěstování. Hořkost a kyselost https://www.mediaguru.cz/clanky/2017/10/horizon-od-upc-pridava-dalsi-stanice-v-hd/ zde opravdu nečekejte. Barva je také jedinečná, charakterizuje se velmi tmavou barvou při pražení. Díky svým chuťovým vlastnostem je hojně využívána pro základy ochucených káv či na espresso směsi. Nejluxusnější brazilská káva je označována názvem Santos. Je pěstována ve vysokých nadmořských výškách okolo 1200 metrech.
Jistě si říkáte, že takto vynikající káva s ideálními senzorickými vlastnostmi bude stát spoustu peněz. Omyl… Je ideální i svou cenou. Ta je velice přátelská a přívětivá. Cena jen přidává na její celosvětové nehynoucí popularitě.